قضات و مسئولان دادگستریها در اولویت برنامهریزی آموزشی سازمان حفاظت محیط زیست
همایش آموزشی «محیط زیست و حقوق عامه» با حضور جمعی از قضات کشور و مسئولان دادگستریها با مدیران کل، مسئولان و کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست در شهر قم برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی محیط زیست، ابوالقاسم موسوی، رئیس مرکز آموزش محیط زیست و تربیت محیط بان در حاشیه نشست آموزشی «محیط زیست و حقوق عامه» که در روز پنجشنبه 19 مردادماه با هدف آشنایی قضات سراسر کشور با مسائل و موضوعات محیط زیستی برگزار شد، گفت: این نشست فرصت مناسبی برای تبیین موضوعات قضایی محیط زیستی و آشنایی با دیدگاهها و دغدغههای قضات محترم در حوزه محیط زیست و همچنین طرح مسائل و موضوعات مهم روز توسط کارشناسان و مدیران کل حفاظت محیط زیست استان های کشور، می باشد.
موسوی افزود: در این نشست آموزشی که با همکاری اداره کل حفاظت محیط زیست استان قم برگزار شد، قضات و مسئولان محیط زیست به طرح مهمترین موضوعات محیط زیستی، با هدف رسیدن به درک مشترکی از قوانین مرتبط، پرداختند. خسارات حیات وحش به دامداران و کشاورزان و بعضاً مردم از جمله موضوعات مطرح شده در این نشست بوده که با طرح نکاتی اعم از ورود غیرقانونی برخی افراد به مناطق تحت مدیریت و زیستگاه حیات و حش و یا عدم محصور نمودن باغات و دامداری ها توسط مالکین ، ابعاد مختلف قانونی این امر به بحث و تبادل نظر گذاشته شد و دو طرف در یک مباحثه علمی و کارشناسی سعی بر تاثیرگذاری بر یکدیگر داشتند که بنظر می رسد نتایج مثبتی حاصل گردید
رئیس مرکز آموزش محیط زیست و تربیت محیطبان، موضوعات مربوط به هوای پاک را به عنوان یکی دیگر از مسائل مورد بحث در این نشست آموزشی مطرح کرد و گفت: ترک فعل بعضی از دستگاههای اجرایی، از سوی قضات محترم مطرح شد که با استقبال مدیران محیط زیست روبرو شد. وی افزود: سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان دستگاهی که ناظر بر قانون هوای پاک و قانون پسماند است از دستگاه قضا خواست تا در پاسخگو کردن دستگاههایی که در این خصوص ترک فعل کردهاند به کمک سازمان آمده و برای اجرای دقیق قوانین مطروحه حمایت لازم را داشته باشند.
موسوی کنترل و پایش صنعت و آلایندهها را از جمله موضوعات مهمی دانست که در حوزه بهداشت و سلامت عمومی جامعه مطرح شد و افزود: مسائلی همچون نحوه دفع پساب صنایع و چگونگی برخورد با تخلفات آن در گشت و کنترل داخل شهرکهای صنعتی و پایش صنعت و آلایندهها و مشکلات این حوزه از طرف کارشناسان محیط زیست با قضات درمیان گذاشته شد و قضات نیز راهکارها و راهنمایی خود را با اعلام همکاری حداکثری با مأموران محیط زیست برای کشف و برخورد با جرائم احتمالی در این زمینه اعلام کردند
وی شکار و صید و نحوه برخورد و دستگیری شکارچیان متخلف را یکی دیگر از موضوعات مورد بحث در این نشست دانست و گفت: مدیران سازمان ضمن تشریح روند دستگیری متخلفین شکار و صید و سختی شرایط کار، صدور احکام بازدارنده و حداکثری را در این زمینه خواستار شده و بر تاثیر آن بر جلوگیری از تکرار جرم تاکید داشتند، همچنین بر صدور احکام جایگزین و احکام سبز نیز توصیه شد.
موسوی با اشاره به مطرح شدن موضوع تخریب مناطق و زیستگاهها توسط تعلیف دام مازاد دامداران و عشایر و چگونگی برخورد قضایی با این تخلفات، گفت: قضات محترم بعضا نسبت به عشایر با رافت برخورد می کنند که با توجه به تخریب غیرقابل جبران زیستگاه¬ها توسط دام مازاد ، خواستار برخورد جدی با متخلفین شدیم.
وی تصریح کرد: از آنجاییکه قضات محترم هریک تفسیری جداگانه در مورد موضوعات محیط زیستی دارند، این نشست زمینه آشنایی آنها با نظرات و دیدگاههای همکاران ما را فراهم کرد که ارزشمند می باشد.
موسوی، هدف اصلی آموزشهای سازمان حفاظت محیط زیست را تربیت نسل محیط زیستی دانست و گفت: فعالیتها و اقدامات سالهای اخیر همچون آموزش مربیان پیش دبستانی و تعریف 11 واحد کار برای پیش دبستانیها، بررسی مفاهیم و موضوعات محیط زیستی در تمام کتابهای دوره ابتدایی و متوسطه اول، ورود به آموزش عالی، راه اندازی هنرستان های محیطبانی از جمله این اقدامات است که به اطلاع قضات محترم رسید.
وی آموزش اقشار مختلف جامعه نظیر عشایر، دامداران، شکارچیان، اهالی ورزش و فوتبال، دهیاران و شهرداران و دیگر گروههای تاثیرگذار و تاثیرپذیر حوزه محیط زیست را از موضوعات مطرح شده با قضات در این نشست آموزشی عنوان کرد و خواستار هماهنگیهای بیشتر با دفتر آموزش قوه قضاییه برای همکاری های مشترک و تداوم این نشست¬ها شد.
گفتنی است در این نشست که یکی از 10 نشست آموزشی، طی یکی دو سال اخیر با قضات محترم در سراسر کشور می باشد، تعداد 62 نفر از قضات از استان¬های مختلف شرکت داشتند.